Boreal kommer att verka i stort regionkontrakt

5 april 2023

Boreal Travel och Länstrafiken i Västerbotten har tecknat avtal om drift av serviceresor i Västerbotten. Det totala kontraktsvärdet är över 170 miljoner kronor.

Entreprenaden består av behovsstyrd trafik som främst omfattar sjukresor och resor för personer med nedsatt funktionsförmåga.

– Vi är mycket nöjda med att Boreal föredras som operatör för detta kontrakt, och ser fram emot ett bra samarbete med Länstrafiken i Västerbotten. Tillsammans ska vi skapa ett erbjudande till det bästa för resenärerna, säger koncerchef Kjetil Førsvoll i Boreal.

Kontraktet börjar den 1 februari 2024 med en löptid på fyra år.

– Serviceresor är en viktig och samhällsnyttig tjänst och vi ska göra vårt yttersta för att passagerarna ska få en bra och säker reseupplevelse, säger Førsvoll.

 

Kontraktet omfattar totalt 46 fordon fördelade i områdena Sorsele, Vilhelmina, Storuman, Lycksele och Malå. Flera av fordonen är specialbyggda för att ta rullstolar och även liggande patienter. Kontraktet kommer att ge arbete åt ett 50-tal förare.

I Sverige bedriver Boreal sedan tidigare busstrafik i kommunerna Bjurholm, Lycksele, Norsjö, Malå och Skellefteå.

– Boreal har ett starkt fäste i regionen, och transporterar även «bygdens lag» – Skellefteå AIK, som nu har kämpat sig till semifinal i svenska hockeyligan, säger Førsvoll.

Boreal och hållbarhet

– Vi delar Länstrafikens vision om att arbeta för en positiv påverkan på FN:s hållbarhetsmål. Tillsammans erbjuder vi genom detta kontrakt viktiga tjänster som ger medborgarna bättre logistik i samband med nödvändiga hälsotjänster. Detta arbete stödjer särskilt FN:s hållbarhetsmål om bättre hälsa, innovation och infrastruktur, och samarbete för att nå målen, säger Førsvoll.

Boreal är en ledande koncern inom mobilitet och driver kollektivtrafik med buss, båt och spårvagn. Huvudkontoret ligger i Stavanger i Norge och Boreal har 2 700 anställda. Boreals huvudkontor i Sverige ligger i Skellefteå.

På bilden: Verkställande direktör Harriet Söder på Länstrafiken i Västerbotten och Boreal busschaufför Fredrik Sundqvist. Foto: Boreal